Barn med utländsk bakgrund fattigare än svenska barn

INRIKES I en rapport från Statistiska Centralbyrån konstaterar man att en fjärdedel av alla barn med utländsk bakgrund är fattiga. Att barn med utländsk bakgrund är fattiga är sex gånger vanligare än att svenska barn skulle vara det.

I rapporten kommer man fram till att lite mer än åtta procent av alla barn har vad man kallar en ”låg inkomststandard” – vilket i praktiken innebär att pengarna inte räcker till att betala levnadsomkostnaderna. I absoluta tal närmar sig dessa siffror 200 000 barn. Av barnen med utländsk bakgrund befann sig 23 procent i en sådan situation medan motsvarande siffra för svenska barn var fyra procent.

Sett över tid har 49 procent av alla barn med utländsk bakgrund någon gång under åren 2014-2020, då undersökningen genomfördes, haft ”låg inkomststandard” medan 12 procent av de svenska barnen befunnit sig i samma situation.

Dessa siffror stämmer också väl överens med siffrorna för arbetslösheten – för personer med svensk bakgrund var 2021 arbetslösheten 3,9 procent och för utrikes födda var samma siffra 17,2 procent. 

Den svenska kapitalismen skapar samma ojämlikhet som på andra ställen och brutaliserar människan på precis samma sätt. Fattigdomen är utbredd även här och den mest relevanta frågan att ställa är – hur är det möjligt att acceptera ett system som tvingar ut hundratusentals barn i fattigdom i ett av världens rikaste länder?

2 tankar på “Barn med utländsk bakgrund fattigare än svenska barn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.