Farliga bakterier på mikrofibrer smittar vid varmare klimat

KLIMAT Att mikrofibrer driver runt i haven och förorenar dem vet vi sedan en tid tillbaka. Att de flesta mikrofibrer inte var farlig plast som kunde ätas av större djur kom som en lättnad, men säg den glädje som vara beständigt.

 De små trådarna från textilier som produceras, tvättas och slits är en hundradel smalare än hårstrån och sprids genom luft och vatten ut i naturen, och dår förstås till världghaven. Och nu visar det sig att det finns en ny sjukdomsalstrande bakterie i dem. Forskare vid Sorbonne-universitet har för första gången hittat bakterien Vibrio parahaemolyticus på mikrofibrer.

Bakterien ger magsjuka, och känsliga människor kan få sepsis, alltså blodförgiftning. Bakterien smittar mer vid högre temperaturer.

 – Vi hittade en stor mängd Vibrio parahaemolyticus i Medelhavet som var smittsamma på grund av värmen. Klimatförändringarna kan göra så att den här och andra farliga bakterier sprids snabbare, säger forskaren Ana Luzia Larcerda. Hon berättar att den här bakterien är giftig för fiskar och andra djur, och att vi kan få i oss farliga bakterier om vi äter rå eller delvis tillagad fisk och skaldjur från bakterierika kustområden. Som om det inte vore nog kan man också smittas av att bada i förorenade vatten.

Livet under senkapitalismen blir alltmer komplicerat och riskfyllt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.