En topp-VD tjänar lika mycket som 69 arbetare

FACKLIGT Sedan 1950 har LO släppt sin årliga rapport med namnet Makteliten. I veckan släppte de sin senaste rapport, som visar att en topp-VD numera tjänar mer än vad 69 industriarbetare gör tillsammans.

När LO gjorde sin granskning valde de ut nästan 200 personer med ledande befattningar inom bland annat offentlig förvaltning, företag och politik för att skapa en bild av hur lönerna för samhällets toppskikt ser ut. Jämfört med 1980, då lönerna för dessa var som lägst, har ojämlikheten i inkomst nästan sexdubblats.

Högst inkomster har – föga förvånande – den ekonomiska makteliten, som sedan 2019 utökat sitt försprång gentemot industriarbetarna med nästan 10 arbetarlöner. 

Socialdemokratisk kritik är ingen kritik

Trots att man lyckas visa hur ojämlikheten i det svenska samhället får enorma proportioner är den kritik man riktar mot hela processen tafatt. LO:s ordförande Susanna Gideonsson beklagar sig och framhåller att medan arbetarna tar ansvar, så gör makteliten ingenting. 

– Nu väntar en avtalsrörelse där insatserna är väldigt höga. Våra lönekrav är historiskt höga, men ansvarstagande, förklarar hon. Hon menar att Sveriges arbetare dessutom tog ett stort ansvar under pandemin medan den ekonomiska eliten roffade åt sig.

Med facit i hand, så måste man ju konstatera att det enda som Susanna Gideonsson och de andra fackföreningsledarna tar ansvar för är kapitalets vinster – det är nämligen de som ökar på arbetarnas bekostnad. Så är det i socialdemokratins Sverige och så ska det förbli, i alla fall om man ska tro de lönesänkningskrav som fackföreningsledarna ställer i avtalsrörelsen.

Kritiken från socialdemokratin är en ridå som döljer det verkliga målet – att de rika ska bli rikare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.