Extrema översvämningar i Brasilien

KLIMAT Kraftiga skyfall har drabbat  kustområdet mellan São Paulo och Rio de Janeiro i Brasilien. Runt 40 personer har omkommit och många är fortfarande saknade. Siffror på skadade finns ännu inte. I staden São Sebastião finns fortfarande människor begravda i bråten.

Under skyfallet föll 60 centimeter regn under 24 timmar, vilket är mer än dubbelt så mycket som normalt faller på en hel månad.

Extrema regnperioder med påföljande jordskred, omväxlande med allvarlig torka, hör till ”normala” extrema klimathändelser i Brasilien. Men studier av oväder under perioden 2018- 2020 visar att sådana perioder har blivit mycket vanligare till följd av den globala uppvärmningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.