18 döda flyktingar hittade i lastbil

UTRIKES Förra veckan hittades en lastbil med illegala migranter i Bulgarien. Bilen med 40 gömda migranter hittades i en by nordöst om huvudstaden Sofia. Då var 18 personer redan döda. Orsaken till deras död verkar vara en kombination av syrebrist, köld, väta och svält. Ytterligare åtta personer var i kritiskt tillstånd och togs till sjukhus.

Migranterna är flyktingar från Afghanistan. Bulgarien är ett av de länder som med taggtråd försöker hindra inströmningen av flyktingar till EU från Turkiet. Bara under 2022 avvisade landet 164 000 migranter.

Samtidigt är krisen i Afghanistan akut och växande. Halva befolkningen riskerar svält och miljoner människor flyr från våld inom landet. Skola, sjukvård och andra samhällsfunktioner kollapsar, samtidigt som landet har drabbats av den värsta torkan på decennier.

Att fly från detta helvete resulterar alltså i att man först hamnar i eländiga turkiska massflyktingläger, och om man tar sig därifrån fryser man ihjäl på vägen eller fastnar i taggtråden vid EU:s gräns. Inget kan tydligare visa att EU är kapitalets smutsiga union, inte folkens.

2 tankar på “18 döda flyktingar hittade i lastbil

  1. Jag förstår att artikeln är skriven i gott syfte. Men jag tycker att det är viktigt att inte falla in i ett språkbruk som kallar desperat flyende människor för ”illegala migranter”. Det är också viktigt att påpeka att många av dem som flyr från Afghanistan gör det för att undkomma riktat förtryck och livshotande förföljelse, inte ”bara” för att landet som helhet är i kris.

    1. Naturligtvis är ingen människa illegal – annat än i kapitalismens lagstiftning. Där är dessa flyktingar nu faktiskt illegala migranter. Givetvis bör man vakta sitt språk, men kanske det ändå är alldeles tydligt vad SKP tycker? Och visst, det finns gradskillnader i det afghanska helvetet. Det är ändå helt berättigat att fly från krig och svält utan att vara utsatt för ett specifikt, riktat förtryck mot hazarer – ett förtryck som vi flera gånger tidigare uppmärksammat på Riktpunkt och kommer att uppmärksamma igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.