I elsparandets spår blir legionella-smittan en fara

VETENSKAP Legionella-bakterien är en fara som vi kan utsättas för genom vattnet i våra kranar, i badbassänger och andra ställen där vi kan inandas små smittsamma vattendroppar. Den är särskilt farlig för äldre och personer med nedsatt immunförsvar. Smittade kan utveckla vad som kallas ”legionärssjukan” och få svår lunginflammation.

Antalet fall har ökat under det senaste decenniet, något som kan bero på fler vatteninstallationer i våra byggnader. Vad som är viktigt är att inte sänka vattentemperaturen under 60 grader för att få ett lägre elpris, säger man på Säker Vatten AB, där också detaljerade branschregler står att finna – komplikationsgraden är tämligen hög och man undrar ju om byggherrarnas profithungriga slarv vid nybyggen tillåter att de bryr sig om legionellasmitta och följer dem så noggrant som det behövs.

Sanering sker i första hand genom att man spolar hett vatten genom systemet. Det hjälper dock inte alltid – så Råneås badhus i Norrland måste nu stänga eftersom man inte har råd med prislappen för att bli av med bakterien. Vad drabbade äldreboenden ska göra är däremot oklart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.