Lägsta isutbredningen på 40 år runt polerna

KLIMAT Klimatkrisen eskalerar och de stora isarna på nord- och sydpolen smälter. I över 40 år har man mätt isens utbredning runt Anatarktis, och den har aldrig varit mindre än nu. Dessutom har ett jättelikt isberg brutit sig loss, och kan inleda en fortsatt process med isberg som lossnar och far ut i havet.

Hur illa det är visas av grafiska data från amerikanska NSIDC (National snow and ice data centre) som klimatforskaren Zachary Labe använt för att åskådliggöra vad som sker. Samtidigt har en annan skrämmande händelse ägt rum i  Antarktis. Ett enormt isberg, ungefär lika stort som Gotland, har lossnat och rört sig ut i havet. Detta isberg har hittills varit en stoppande kork framför Thwaites glaciär. Denna glaciär, som håller på att smälta, ligger instabilt till och glider sakta ut mot havet. Om glaciären förlorar sitt fäste i havsbotten kommer den att snabba på sin färd ut i vattnet och förvärra höjningen av havsnivån betydligt.

Trots katastrofrapport efter katastrofrapport klarar helt uppenbart vårt samhälle inte av att hantera klimatförändringarna – istället för åtgärder får vi floskler och lögner om klimatsmarta alternativ, samtidigt som den enskilda människan halvhjärtat uppmanas till livsstilsändringar – för varifrån ska vinsterna komma om inte från samhällets konsumtion? Det krävs ett helt annat sätt att se på produktion och konsumtion för att skapa nödvändiga förändringar för en hållbar framtid, där vi tänker miljöriktig planering och inte profit, socialism och inte utsugning av människa och miljö.

En tanke på “Lägsta isutbredningen på 40 år runt polerna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.