SKU gästar de grekiska ungkommunisternas 13:e kongress

PARTIET I helgen deltog SKU som gäster på de grekiska ungkommunisterna KNEs 13:e kongress i Aten. Mellan fredagen och söndagen 10 – 12 februari hade KNE sin 13:e kongress med parollen ”Vi är gnistan som kommer att förvandla mörkret till ljus med kraften av revolutionära idéer. För socialismen vågar vi ta det stora klivet mot en framtid tillsammans med KKE. ETT STARKT KNE ÖVERALLT”

Kongressen gästades bland annat av internationella delegater från 28 ungdomsförbund från hela världen, representanter från grekiska massorganisationer, två ambassadörer samt KKE:s generalsekreterare Dimitris Koutsoumbas, som höll ett kraftfullt hälsningstal å moderpartiets vägnar. Förbundsstyrelsens Martin Tairi och Tudor Häggberg fick också möjligheten att resa till Aten och framföra ett hälsningstal inför kongressen, där kamrat Tudor betonade vikten av att bekämpa felaktiga idéer i både samhället och i den internationella kommunistiska rörelsen genom ihärdiga studier och massarbete – där SKU har mycket att lära sig från de grekiska kamraterna.

Under tredagarskongressen bjöd även kamraterna i KNE oss internationella gäster på en rundvandring i centrala Aten samt ett besök i hamnen i Pireus, där vi fick träffa fackliga militanter från ENEDEP och kommunisternas fackliga front PAME som berättade om både deras anti-fascistiska praxis på arbetsplatsen och långa kamp mot hamnens kinesiska ägare COSCO, som bl.a. försökt förhindra fackets grundande, vägrat skriva på kollektivavtal och kallat in polis mot de fackliga arbetarna ett flertal gånger.

Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund tackar KNE för denna högst inspirerande och motiverande upplevelse att få gästa deras kongress, samt gratulerar den avgående centralstyrelsen för ett fantastiskt militant arbete de senaste fyra åren, med kamrat Nikos Ambatielos som generalsekreterare, som nu kommer att ta sin plats i KKEs centralstyrelse. Vi gratulerar även den nyvalda centralstyrelsen och kamrat Thodoris Kotsantis som nyvald generalsekreterare. Och sist men inte minst, gratulerar vi hela KNE för en lyckad kongress, som inte hade varit möjlig utan varenda grund-, distrikts- och regionsorganisations engagerade, ihärdiga och militanta arbete i förberedelse för denna kongress, och i det dagliga arbetet under dessa fyra år.

Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.