Oljebolaget Shell inför rätta för kraftig förödelse i Nigerdeltat

MILJÖ Nästan 14 000 människor i Nigeria har dragit oljebolaget Shell inför rätta för enorma föroreningar. Bolagets oljeföroreningar har förstört möjligheterna till jordbruk och fiske i områdena Ogale och Bille, och drabbat människorna med sjukdom och död. Nu ska bolaget ställas till svars inför Högsta domstolen i London.

De drabbade människorna kräver att Shell ska sanera de föroreningar som har förstört deras samhällen. De begär också ersättning för att odling och fiske omöjliggjorts genom oljeutsläppen från Shells verksamheter, så att de inte kan försörja sig.

Shell menar att människorna inte kan få kompensation för sådant som hände för mer än fem år sedan, och skyller dessutom på kriminella gäng som tappar olja illegalt och orsakar spill. Nu är bolaget på väg att lämna området efter 80 år med enorma profiter – senast rapporterade man rekordvinster 2022, och man vill göra det utan juridiskt ansvar för den miljöförstörelse Shell åstadkommit. Förödelsens storleksordning är skrämmande: människor har ätit förorenad mat och druckit förorenat vatten, något som bland annat lett till kraftigt ökad spädbarnsdöd i förorenade områden  i Nigerdeltat och förkortad livslängd för invånarna.

Shell har samtidigt drivit reklamkampanjer där man framställer sig som ett företag som eftersträvar hållbarhet, säkerhet och ansvarsfullhet – och delar sin profit med det lokala samhället.

Vad man i verkligheten delar är död, sjukdom, fattigdom, förstörd natur och en framtid i spillror. Rå kapitalism, med andra ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.