Träd räddar liv vid värmeböljor

VETENSKAP Värmeböljor drabbar stadskärnor hårdare än förorter och landsbygd, något som bland annat beror på att asfalt och bebyggelse absorberar värme. Ett annat problem är emellertid brist på skyddande växtlighet. Enligt en studie i tidskriften Lancet är knappt 15 procent av ytorna Europas städer täckta av grönt bladverk. Att öka detta till 30 procent skulle sänka temperaturen med 0,4 grader. 

Värmeböljan 2015 orsakade 6 700 människors förtida död i europeiska städer, men 40 procent av dem hade troligen överlevt om det hade funnits fler träd i städerna. Jorge Amorim som är forskare på SMHI menar att man kan förvänta sig en positiv och livräddande effekt av träd under kommande värmeböljor.

Skäl att ta kamp för existerande grönytor och mot förtätning av bebyggelse inför sommaren!

En tanke på “Träd räddar liv vid värmeböljor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.