Livgivande träd skyddar mot extremväder

VETENSKAP, MILJÖ Träd kan skydda människor när vattenmassor faller från himlen. Om träden står på rätt ställen kan översvämningarna bli mindre och till och med helt utebli. Och de kan ge räddande svalka vid extrem värme i våra städer.

I en artikel på forskning.se berättar Hjalmar Laudon, professor i skogslandskapets biogeokemi vid SLU, att avverkade skogar och brist på träd längs sluttningar ofta får katastrofala konsekvenser – till exempel vid skidanläggningar där backarna kan liknas vid kalhyggen. En extrem väderhändelse med mycket regn kan bli riktigt illa, som under förra sommaren i Åre, men om det finns fler träd kan de stoppa en del av vattnet, och binda jorden bättre.

Städer är andra riskområden. Här finns begränsat med träd, men istället mängder av hårdgjorda ytor där avrinningen sker blixtsnabbt och kan orsaka översvämningar.

I staden är träd och grönska också viktigt på ett annat sätt, eftersom städerna under sommaren faktiskt kan vara flera grader varmare än en närliggande by. Träden kyler luften runtomkring genom att de avger vattenånga och ger skugga som skapar ett svalt mikroklimat. När det regnar ”fångas” en del av vattnet upp av trädens löv, och kan sedan avdunsta tillbaka till atmosfären. Träden transporterar också vatten från jorden genom stam och grenar till löven där vattnet avdunstar. De här båda funktionerna återför mellan 50 och 70 procent av all nederbörd till atmosfären och ger alltså samtidigt svalka.

Hälsoeffekterna av ett svalare stadsklimat  är välkända. Enligt en studie i tidskriften Lancet är knappt 15 procent av ytorna Europas städer täckta av grönt bladverk. Att öka detta till 30 procent skulle sänka temperaturen med 0,4 grader. Värmeböljan 2015 orsakade 6 700 människors förtida död i europeiska städer, men 40 procent av dem hade troligen överlevt om det hade funnits fler träd i städerna.

För att grönskan ska göra maximal  nytta behöver träden  dock planteras där det är viktigast att kunna ta emot vatten, vid till exempel vägar och parkeringsplatser som lätt översvämmas. Vad gäller värme är det träd i söderläge som gäller, säger klimatforskaren Erik Glaas.  Att planera för träd är svårt, menar han och berättar att det i mindre kommuner inte ställs krav på byggherrrarna för att man är rädd att de drar sig ur byggprojekt på grund av kostnaderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.