Vad staten lärt sig av kriget – tusentals döda, 365 dagar och många miljarder senare

UTRIKES, DEBATT Dagens Nyheter pubblicerar den 24 februari en lista med tio slutsatser som MUST (Sveriges Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänst) drar ett år efter starten av invasionen i Ukraina.  Slutsatser som att Ryssland har eskalerat den militära situationen och att Putin tar en stor risk är uppenbara.

Varför den militära situationen tillåtits eskalera  med mänskligt lidande och ekonomiskt slöseri som följd är en slutsats som saknas, likaså alternativa lösningar på situationen. Slutsatser om hur NATO:s expanderat i Europa och dess provokationer i övriga delar av världen, samt hur de högerextrema vindar som blåst in över Europa pressat Putin uteblir.

Ukrainas resistens och folkliga motstånd räknas upp som en försvårande faktor för Putin, samtidigt som motståndet pekas ut som centralt för säkerhetsläget i Europa. Utan det starka vapenstöd som väst levererar hade kriget varit slut, menar MUST. Fortsätter väst alltså att leverera vapen tills det är slut på Ukrainare som kan avfyra dem? Och var kommer kriget mellan de olika imperialistiska blocken att föras då?

Ett år av strider – men vad har vi lärt oss för att undvika ett år till ? För varje dag dör våra medmänniskor, både ryssar och ukrainare. Inga nationer, inga gränser. Ett folk och en planet.

R. Rotta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.