Bankkrasch drabbar pensionspengar

INRIKES De senaste dagarna har tre banker gått under i USA. Myndigheterna har övertagit två: Silicon Valley Bank (SVB) och Signature Bank. Ett svenskt pensionsföretag förlorar miljarder som man spekulerat med.

Det här är ett vanligt ekonomiskt fenomen under kapitalismen: staten går in och räddar banker eller bankers företagskunder när deras ekonomi krisar. Statens medel för att göra detta kommer förstås från skattebetalarna, och alltså finansierar det arbetande folket bankräddningarna.

Det svenska tjänstepensionsföretaget Alecta har haft stora investeringar i de båda bankerna som staten tagit över och har hittills förlorat tolv miljarder kronor. VD:n Magnus Billing menar att förlusten är en mindre del av pensionsbolagets portfölj, och att den som har sina pensionspengar hos Alecta inte kommer att drabbas. Även andra av bolagets bankinvesteringar  ser nu ut att leda till förluster.

Men visst kommer människor ändå att drabbas, beroende på vilken typ av pensionssystem de har – främst är det unga människor födda 1979 och senare som får ta smällen för de förlorade miljarderna när det blir tid för pensionering. Just nu handlar det inte om en jättesmäll, men om situationen urartar till en generell bankkris som också kan sprida sig till Sverige finns inga garantier för vare sig besparingar eller pensionspengar.

Eftersom alla pensionspengar, i vilka system de än har samlats in, är investerade i företag och banker  finns egentligen ingen säkerhet alls för våra pensioner – som förstås borde garanteras till sista kronan och öret. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.