Stridsåtgärd mot fartyg i Uddevalla

FACKLIGT Seko inledde idag en nyanställningsblockad mot fartyget Bonette som igår lade till i Uddevalla. Anledningen är att rederiet som äger fartyget har tecknat ett kollektivavtal med en gul fackförening och vägrar teckna ett avtal med Seko.

Enligt ett pressmeddelande från Seko har rederiet som äger fartyget ingått ett avtal med en organisation som erbjuder sådana tjänster. Fackföreningen heter ISU (International Seafarers Union) och har sitt säte i Slovenien. Det ska drivas av en före detta fackföreningsrepresentant, som också driver ett företag som hjälper redare och andra att undvika arbetsrätt på sjön.

– Allt handlar om att utnyttja redan utsatta människor och att lura myndigheter och den seriösa fackföreningsrörelsen för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Detta är fruktansvärt. Stridsåtgärderna mot Bonette är ett steg för att hjälpa utsatta arbetstagare, säger Gabriella Lavecchia, som är förbundsordförande i Seko.

När Bonette la till i Uddevalla igår var det efter en färd hela vägen från Colombia och innan har fartyget bland annat gjort stopp i Mexiko. Fartyget är registrerat i Marshallöarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.