Barnfattigdom och oro för ekonomin hos ensamstående

INRIKES Många ensamstående föräldrar som har en inkomst under 35 000 kronor i månaden före skatt har nu svårt att köpa bra mat till familjen veckans alla dagar. De har också svårt att betala barnens fritidsaktiviteter. Detta visas av en Sifo-undersökning som olika hjälporganisationer har låtit göra. De föräldrar som tjänade ännu mindre hade dessutom problem med att betala räkningarna, och vissa hade svårt att få det att räcka till kollektivtrafik.

Sammantaget visar undersökningen också att väldigt många plågas av oro inför den ovissa framtiden. Hela 72 % av de ensamstående föräldrarna uttryckte detta, men oron var också stor bland barnfamiljer med två föräldrar, något som naturligtvis påverkar barnens psykiska välbefinnande.

Åse Henell, generalsekreterare på Majblommans riksförbund som är en av organisationerna bakom undersökningen, säger att det är väldigt bekymmersamt att ensamstående föräldrar har svårt att få ihop ekonomin även om de jobbar heltid, och att civilsamhället inte klarar av det stora hjälpbehovet. Hon kräver en höjning av barn- och bostadsbidrag och att barn får tillgång till fri kollektivtrafik på högstadium eller gymnasium.

Det är bara att instämma: hyresvärdarnas profiter och mataffärernas vinster skulle kunna användas för att underlätta livet både för ensamstående föräldrar och andra!   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.