Säkerhet ska gälla i alla lägen!

FACKLIGT Den 2 mars antogs ett uttalande på årsmötet för Seko Tunnelbanan, som vi nu publicerar på Riktpunkt.

Natten mot onsdag 1 mars frontalkrockade två tåg utanför staden Larissa i Grekland. På tågen färdades omkring 350 personer. 46 människor har hittills dött, bland dem åtta arbetare på de två tågen. 90 personer ligger skadade på sjukhus och minst 10 personer saknas fortfarande. Detta är ett resultat av privatiseringen av järnvägen i Grekland som pågått sedan år 2000. År 2017 såldes hela järnvägen till den italienska staten. Personalstyrkan minskades, underhållen blev eftersatta och en installering av säkerhetssystem på järnvägen ägde aldrig rum, då det kostade ”för mycket”. Vinsten kommer alltid före säkerheten. De radikala facken inom järnvägen i Grekland varnade många gånger att en stor olycka är på väg om inga åtgärder vidtas. Idag strejkar järnvägsanställda, inklusive tunnelbanan i Aten för att protestera mot att säkerheten räknas som en kostnad, så att vinsten för de privata företagen inte ska minskas.

Frågan om säkerheten inom spårtrafiken är aktuell i hela Europa, då EU och de nationella staterna har en gemensam inställning, dvs. att säkerhet får finnas bara så länge inte vinsten för de privata bolagen äventyras.

Här i Sverige ser vi samma inställning i form av eftersatt underhåll inom spårtrafiken och minskad personalmängd i alla kategorier inom vår bransch. Den senaste perioden tar tågföretagen bort tågvärdar med säkerhetstjänst från sina tåg, och ersätter dem antingen med tågvärdar utan säkerhetstjänst eller tar bort dem helt, vilket vi nu ser på pendeltåget i Stockholm. Detta trots alla protester från Seko och passagerare som pratar om att det kommer bli stora problem med säkerheten och tryggheten inom spårtrafiken. Målet är att det ska bli billigare med kameror i stället. Återigen finns inställningen att kostnaden och vinsten går före säkerheten. Vi anser att det är skamligt att Socialdemokraterna och Miljöpartiet har gått med på Moderaternas förslag att avveckla tågvärdarna, och därmed bryter sitt löfte att tågvärdarna ska vara kvar.

Seko Tunnelbanan uttrycker sin sorg och solidaritet för våra döda arbetskamrater i Grekland och alla döda och skadade passagerares familjer. Vår solidaritet går till facken som strejkar för ökad säkerhet inom spårtrafiken.

Vi uttrycker i samma anda vår solidaritet till våra arbetskamrater på pendeltåget och pendelns Seko-klubbar i kampen för att behålla tågvärdarna och inte ersätta dem med kameror.

Jannis Konstantis, ordförande

Seko Tunnelbanan, Klubb 111
 

En tanke på “Säkerhet ska gälla i alla lägen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.