Ledande kommunister fortfarande fängslade i Ukraina

UTRIKES För nästan exakt ett år sedan fängslades två framstående ungkommunister i Ukraina – bröderna Kononovich. De torterades och länge visste man inte om de levde. Deras situation har sedan dess inte förändrats, utan de sitter fortfarande fängslade på falska anklagelser.

Demokratisk Ungdoms Världsfederation (DUV), som samlar de kommunistiska ungdomsförbunden från hela världen, har beskrivit deras situation som oförändrad. Ett år av mer eller mindre samma sak. De sitter inte längre i häkte, utan i husarrest, vilket bara förändrat det våld och förtryck som riktats mot dem.

Bakgrunden till deras fängslande handlar om vad de skrivit på Facebook och i många fall är anklagelserna påhittade. De ska exempelvis ha tagit ställning för den imperialistiska invasionen av Ukraina, vilket inte stämmer. De har även anklagats för att ha varit ryska och vitryska spioner.

Sveriges Kommunistiska Parti skickade en protest till den ukrainska ambassaden vid brödernas arrestering.

En tanke på “Ledande kommunister fortfarande fängslade i Ukraina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.