Lönernas andel av handelns vinster allt mindre

FACKLIGT Av den totala vinst som företagen inom handelsbranschen gör kommer en allt mindre andel de anställda till del. Istället fokuserar på man att behålla pengarna eller att spendera dem på aktieutdelningar, skriver fackförbundet Handels.

Sedan bara tre år tillbaka har rörelsevinsten fördubblats i relation till lönekostnaderna för företagen inom handelsbranschen. Ändå väljer företagen att sparka personal och hyvla deras tjänster för att suga ut dem maximalt. 

För Handels handlar det hela dock om prioriteringar, där man hellre hade sett att företagen prioriterat sina anställda framför exempelvis aktieutdelningar. Logiken hade väl varit trevlig om kapitalismen inte hade varit kapitalism. Nu ger den bara sken av att det faktiskt handlar om prioriteringar och inte ett tvång att hela tiden öka profiten och lönsamheten, för att hänga med i konkurrensen.

Det är också så, att den indignation som Handels ger uttryck för också måste tas med en nypa salt. Hade man verkligen brytt sig om sina medlemmars löneutveckling hade man naturligtvis inte gått ut med krav på reallönesänkningar i avtalsrörelsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.