Även Handels presenterar lönesänkningskrav i avtalsrörelsen

FACKLIGT I dagarna presenterade fackförbundet Handels sina krav i avtalsrörelsen med den skrytsamma inledningen att man inte på decennier ställt krav på högre lön. I verkligheten är det inte att betrakta som något annat än ett lönesänkningskrav.

Sina krav på löneökningar skiljer sig mellan Handels och Kommunal och Metall, som tidigare lagt bud på 4,4 procent i avtalsrörelsen, eftersom Handels ställer krav i reda siffror. För de allra lägst avlönade kräver man en ökning på 1 370 kronor och i allmänhet kräver man en ökning på 1 265 kronor.

Detta framställer man som något positivt, som om man tar täten i avtalsrörelsen och faktiskt representerar arbetarna. I verkligheten handlar det om likartade löneökningar. Enligt SCB tjänar nämligen kassapersonal i snitt 23 700 i månaden och en löneökning på 1 265 kronor blir en ökning på omkring 5,5 procent.

När inflationen ligger på över 10 procent blir det inget annat än ytterligare ett lönesänkningskrav som levererar arbetarna på silverfat till kapitalet.

2 tankar på “Även Handels presenterar lönesänkningskrav i avtalsrörelsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.