Bantningstrend har orsakat brist på diabetesmedicin

INRIKES Att läkemedelsföretag fuskar med att anmäla brist på ett visst läkemedel, så att människor kan bli stående utan sin medicin, är illa nog. Men när livsviktig medicin används för annat än sitt primära syfte för att generera vinst hotar en katastrof.

Aftonbladet rapporterar idag om en man som var tvungen att köra 70 mil för att få sina diabetessprutor, som var slut på de närmare belägna apotek han kontaktade.

Och beror den här potentiellt farliga situationen för sjuka människor på krig eller naturkatastrofer? Nej, snarare är det en ny bantningstrend i USA   som ligger bakom. Dessa sprutor är nämligen till viss hjälp för behandling av fetma, och används ibland för detta även i Sverige – men i USA har det gått i inflation i förskrivningarna eftersom medicinen ses som en mirakelkur som används av kändisar. Detta har lett till en global brist på läkemedlet, så att man i Sverige inte kan parera med t.ex.  utländska förpackningar eller tillfälliga dispenser.

På Diabetesförbundet rekommenderar man folk att vara ute i god tid, så att apoteket hinner beställa hem eller läkaren kan hitta alternativa mediciner.

Är det någon som efter att ha tagit del av detta fortfarande kan vara för vinstdriven läkemedelsproduktion och -distribution?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.