Nyckelarten strömming illa däran i Österjön

MILJÖ Vid ett provfiske av strömming utanför Forsmark fick forskarna en chock – de fick bara upp åtta procent av den mängd som fiskades upp år 1988. Dessutom hade fiskarnas storlek minskat.

Strömmingen – eller sillen – är viktig som föda för andra fiskar, fåglar och sälar i Östersjön och Bottenhavet, en nyckelart som ser till att hela ekosystemet fungerar, förklarar Lena Bergström, docent på SLU.

Färre fiskar och små fiskar betyder att andra djur får ont om mat och att beståndet inte klarar av miljöpåverkan så bra. För att göra det än värre har de större fiskarna bättre repoduktionsförmåga. Bakom storleksminskningen ligger högt fisketryck där man riktar in sig på de större individerna.

Resultatet av SLU:s analys är att fisketrycket måste minska med 60-80 procent under decennier framöver för att vi ska få samma storleksfördelning bland strömmingarna som fanns före 2015 .  Det här var bekant för beslutsfattarna, men ändå beslöt man om ett fisketryck på 80 000 ton i Bottniska viken för 2023.

Idag blir över 90 procent av fångsten fiskmjöl och fiskolja, som används som foder för andra djur – inte precis en hållbar jordbruksproduktion som tar hänsyn till framtiden, men särskilt obehagligt är att en del av fodret används för att föda upp minkar eller ges till husdjur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.