Detaljhandeln gör miljarder i vinster – ändå vill Handels inte höja lönerna

FACKLIGT Den samlade vinsten för företagen i detaljhandeln uppgår till långt över 70 miljarder de senaste åren. Ändå har fackförbundet Handels inte velat kräva löner som motsvarar inflationen, utan krävt löner som istället sänker arbetarnas löner.

Sedan 2017 har företagen inom branschen samlat på sig långt över 70 miljarder i vad som kallas ”ansamlat fritt kapital” – det vill säga vinsterna minus aktieutdelningar och förluster. Ren profit, med andra ord. Detta har ökat i framför allt företag som handlar med elektronik, heminredning, byggvaror och fritidsartiklar.

Trots dessa enorma vinster inom branschen har Handels vägrat att kräva höjda löner för de anslutna medlemmarna, utan nöjt sig med ett krav som sänker de anställdas reallöner med flera procent. Inflationen är nämligen långt högre än vad de nominella löneökningarna är. 

Med en sådan facklig politik tar Handels större ansvar för företagens profiter än vad man gör om de egna medlemmarnas väl och det visar också var samarbetspolitiken alltid landar – i fickorna på kapitalet. Det krävs istället ett medlemmarna inom alla fackförbund, inte bara Handels, tar makten över de egna förbunden och gör dem till kämpande organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.