Handels växlar avtalskrav med bland annat kooperationen

FACKLIGT Under gårdagen växlade Handels avtal med arbetsgivarorganisationen Fremia, som bland annat representerar ideella och kooperativa företag. Kraven är snarlika krav man tidigare ställt och som innebär en stor reallönesänkning.

Man hade kunnat tro att villkoren för de kooperativa företagen skulle vara bättre för de anställda och att Handels krav därför skulle kunna utgå från en högre nivå, vilket dock inte är fallet. Istället visar Handels krav, som i löneaspekterna är identiska med de lönesänkningar man tidigare krävt i avtalsrörelsen, att det inte är någon skillnad för de anställda. Att jobba i kooperationen eller i ett ”vanligt” företag är likgiltigt för de anställda.

Istället sätter avtalsrörelsen i denna del av branschen fingret på det naiva i tron på kooperationen. Alla kooperativa företag, oavsett syften, måste förhålla sig till konkurrensen på marknaden och agera kapitalistiskt. Om de inte gör det, så kommer de att slås ut. Kooperation under kapitalismen blir helt enkelt kapitalistisk kooperation och tron på kooperationen är i bästa fall en illusion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.