Socialdemokraterna föreslår ”folkhemsel” – men kan det lösa folks problem?

INRIKES I ett nytt utspel presenterar Socialdemokraterna var de kallar ”folkhemsel”, en anspelning på tidigare generationers socialdemokrati med högre levnadsstandard och starkare välfärd. Förslaget är dock ett slag i luften som knappt nuddar vid problemets rot.

Den elkris som drabbat vanligt folk under vintern skapades på 90-talet, när elmarknaden avreglerades. Då skapades grunden för den marknad som nu drivit upp priserna på el till rekordnivåer. Vilka låg bakom detta? Socialdemokraterna.

Idag, nästan 30 år senare, är Socialdemokraterna missnöjda med regeringens hantering av elkrisen och vill att staten ska gå in – inte för att slå ett slag mot den marknad som drivit upp elpriserna, utan för att agera på den. Staten ska nämligen köpa upp el på långtidskontrakt, precis som stora företag har möjlighet att göra.

Grunden till problemet är naturligtvis marknaden, som sätter profiten före människans behov. Den vill dock Socialdemokraterna inte alls röra, utan de accepterar marknaden med allt vad den innebär och därmed accepterar de också utarmningen av vanligt folk.

En tanke på “Socialdemokraterna föreslår ”folkhemsel” – men kan det lösa folks problem?

  1. Hela tre gånger upprepas det att de ska ”ta kontrollen över marknaden” i den korta artikel som finns i deras egna nyhetskanal. Den desperata referensen till folkhemmet är dessutom underhållande suspekt.

    Tanken är att ta kontroll över marknaden genom att spekulera på den. Att garantera PRODUCENTEN ett lägsta pris!

    Hur långt in i framtiden ska elen köpas upp? Hur stor del av Sveriges elkonsumtion ska köpas upp i förväg? Hur påverkar det här resten av elmarknaden? Marknaden fungerar som tidigare, avreglerad och vinstmaximerad – men med ökad efterfrågan. Effektskatten avskaffades 2018, efter att ha höjts i omgångar. Det som tidigare var skatter blir nu subventioner och bidrag till marknaden och kapitalet.

    Det kan väl inte vara upp till marknaden att avgöra när våra mänskliga behov tillfredställs? Marknaden behöver inte fler experiment, den behöver AVSKAFFAS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.