Arbetsmiljöverket eller Arbetsgivarverket?

KRÖNIKA Arbetsmiljöverkets beslut att upphäva det skyddsstopp som skyddsombuden från fackförbundet ST lagt betyder att man anser att lokförarna ingenting har att frukta när de ensamma kör ett pendeltåg med hundratals passagerare.

Det beslutet gynnar arbetsgivaren och politiken i Stockholmsregion. Arbetsgivaren, det kinesiska företaget, tjänar förstås på det eftersom deras kostnader går ner och profiten ökar. Arbetarna har gång på gång argumenterat om hur farligt och oansvarigt är att jobba ensam. De kämpar för sin arbetsmiljö. De kämpar för sitt liv. De kämpar för oss passagerare. Men vad har politikerna att tjäna på att tågvårdarna försvinner?

Ja, de är förstås borgarklassens förespråkare och tjänar kapitalet oavsett etnicitet och färg.  Men har arbetsmiljöverket något eget intresse? Varför tar de parti för arbetsgivaren?

Arbetsmiljöverket och alla statliga myndigheter har ett och samma mål och intresse. Att tjäna arbetsgivaren och kapitalet. Den kollektiva kapitalisten som representeras av staten använder alla åtgärder och medel för att främja kapitalisternas profit. De kinesiska arbetsgivarna letar efter olika knep för att öka sin profit på bekostnad av arbetarnas fysiska och psykiska hälsa. Och arbetsmiljöverket hjälper kapitalet så gott de kan. Det står i deras stadga att de ska hjälpa arbetsgivaren att bli bättre. Arbetarna får böja sig.

Att arbetsrättigheterna krymper och att lönesänkningar är på gång borde vara anledning för arbetarklassen att sätta upp på agendan att våra liv går före deras vinster. Arbetsmiljöverkets karaktär och natur kommer inte att ändras. Lika bra de ändrar sitt namn till Arbetsgivarverket.

 

Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.