Bulgarien tar ett steg högerut efter parlamentsvalet i april

UTRIKES Det styrande partiet i Bulgarien blev återigen största parti, tätt följt av den liberala alliansen, som minskade med nio mandat. Störst vinst kunde det högerextrema partiet Återfödelse inhösta och det är numera det tredje största partiet i det bulgariska parlamentet.

Utöver liberalernas förlust och de högerextremas vinst förändrades inte alltför mycket i det bulgariska politiska landskapet, utan den tidigare premiärministern Boyko Borisov fick återigen uppdraget att bilda regering. Eftersom inget parti fått mer än en fjärdedel av rösterna betyder det att Borisov måste samla flera partier bakom sig.

Skulle Borisov misslyckas med detta går uppdraget att bilda regering vidare till det näst största partiet. Misslyckas även det får presidenten ge uppdraget till ett parti som han själv väljer ut. Skulle detta tredje försök också misslyckas måste nyval hållas.

Mest överraskande är ändå de bulgariska ”kommunisternas” hållning i valet. De två bulgariska ”kommunistpartierna” har i detta och det föregående valet gått in i en valallians med ett ryssvänligt parti och det högerextrema partiet Ataka, som länge haft udden riktat mot bland annat romer och turkar. Denna oheliga allians fick enbart 0,4 procent av rösterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.