Fusk på svenska byggarbetsplatser

INRIKES, FACKLIGT I Byggnadsarbetaren kan vi nu läsa om hur det står till på svenska byggarbetplatser. Det är föreningen ”Rättvist byggande” som släppt sin summering av vad man undersökt i byggbranschen 2022.

Man kontrollerade ett stort antal byggarbetare, och det visade sig att fem procent saknade arbetstillstånd, medan var tionde inte hade giltig identifiering – vilket ju ger vid handen att en hel del svartjobb förekommer även om man inte skriver detta explicit i rapporten. Morgan Jansson, vd i Rättvist byggande, menar att många av företagen varken har kollektivavtal eller betalar korrekt skatt och att brott förekommer.

30 procent av bolagen som jobbade på byggarbetsplatserna var dessutom ogranskade företag, något som är förbjudet.

Det är svenska företag som fuskar. De utländska företagen utgör bara en liten del av branschen, och de är dessutom alltid kontrakterade av ett stort svenskt byggföretag. Vilket betyder att de bara kan fuska om det svenska företaget inte kontrollerar som de borde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.