Iran och Saudiarabien tar konkreta steg för att förbättra sina relationer – med hjälp av Kina

UTRIKES I mars påbörjade ärkefienderna Iran och Saudiarabien resan mot ett normaliserande av relationerna med hjälp av Kina. Nu har ytterligare steg tagits och planen har konkretiserats.

Båda sidorna har nu kommit överens om att utöka samarbetet på alla områden, för att garantera säkerhet och stabilitet i regionen, förklarade de båda ländernas utrikesministrar i ett gemensamt uttalande och inom två månader ska de båda länderna ha återupprättat diplomatiska förbindelser.

Planen är att de båda länderna ska fortsätta att fördjupa sitt samarbete och därmed genomföra avtal som skrevs under för över 20 år sedan men som inte kunnat genomföras. Därtill diskuteras återupptagande av flygrutter och underlättande av utfärdande av visum.

De båda ländernas närmande har möjliggjorts av Kina, som agerat medlare. I detta stärker Kina sina egna intressen, vilka framför allt är ekonomiska. Kina köper nämligen en fjärdedel av Saudiarabiens olja och importerar rekordmycket olja också från Iran. Framför allt Saudiarabien erbjuder också stora investeringsmöjligheter och Kina exporterade varor för mer än 30 miljarder dollar till landet förra året. 

Överenskommelsen innebär också att Saudiarabien tar ett steg närmare Kina och ett litet steg längre bort från USA, sin traditionella allierade. Det betyder dock inte att Saudiarabien bytt sida – relationerna med USA är fortfarande långt mycket viktigare.

Vad gäller konflikterna i Jemen och Syrien, där saudiska och iranska intressen står öga mot öga, återstår det att se om denna överenskommelse också kan lösa dessa konflikter.

En tanke på “Iran och Saudiarabien tar konkreta steg för att förbättra sina relationer – med hjälp av Kina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.