Frankrikes kommunister: stärk kampen!

UTRIKES Demonstrationerna och strejkerna i Frankrike har pågått i veckor och de avtar inte. Bakom de franska arbetarnas ilska ligger inte bara en pensionsreform, utan också regeringens försök att kringgå parlamentet för att få igenom reformer. Frankrikes kommunister uppmanar till fortsatt och stärkt kamp.

Macrons försök att kringgå parlamentet för att få igenom pensionsreformen radikaliserade demonstranterna och de strejkande arbetarna, menar Frankrikes Revolutionära Kommunistiska Parti (PCRF), systerparti till Sveriges Kommunistiska Parti.

Innan dess höll sig demonstrationerna mer eller mindre inom de ramar som fackföreningarna satte men sedan dess har händelseutvecklingen rört sig bortom de traditionella formerna. Människor samlas spontant, de mest radikala delarna av fackföreningsrörelsen stryper elektriciteten och bränsletillförseln och företag, universitet och vägar blockeras.

Denna utveckling välkomnar kommunisterna, som inte bara ser detta som en kamp mot pensionsreformen, utan som en möjlighet att även protestera mot arbetarnas förhållanden i allmänhet. Även i Frankrike har arbetarna drabbats hårt av inflation, lönesänkningar och inskränkningar i de demokratiska rättigheterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.