Klimataktivister blockerade bränsleterminal i Göteborg

KLIMAT I Göteborgs hamn blockerade nio unga klimataktivister en bränsleterminal för sjätte dagen i rad, och bars till slut bort av polis i tisdags. De tillhör klimatrörelsen Ta tillbaka framtiden och beskriver sig själva som ”en klimatrörelse av och för unga, som fokuserar på att göra fredligt motstånd mot det som driver klimatkrisen, bygga gemenskap och skapa hopp för unga”. Motiveringen för aktionen är att stoppa fossila bränslen som orsakar död och förödelse, förklarar en av aktivisterna och menar att den unga generationen också har rätt att leva.

Man slås av allvaret i protesten, och samtidigt av hur kortsynta ungdomarna är. För kan man ens tänka tanken att fossilindustrins avskaffande är kompatibel med en ständigt ökande produktion och konsumtion i profitens namn? Ja, tänka kan man kanske – men inte ser de unga klimatkämparna rader av snabbt byggda kärnkraftverk framför sig, eller ändlösa vindkraftparker som ödelägger Norrlands natur. Eller ens miljoner elbilar med sina batteriers sällsynta ämnen framgrävda av intill benen utsugna barnarbetare i tredje världen. Och kapitalismen står aldrig stilla, dess energibehov ökar exponentiellt: just nu satsas det på AI med all kraft, och AI betyder enorma serverhallar som slukar enorma mängder energi… det går åt mer och mer, och var ska alltsammans komma ifrån?

Klimataktivisterna har missat den stora frågan: vem bestämmer över produktionen, både av varor och av energi?  För om det arbetande folket bestämmer, då finns inte längre någon drivkraft till ständigt ökande profit och konkurrens, och DÅ FÖRST kan samhället fritt välja bland de möjligheter som finns för att fasa ut fossila bränslen. För de har ju rätt, ungdomarna – det fossila samhället blir vår död.

Att ta sig an energifrågan kräver alltså också att man tar sig an frågan om en samhällsförändring. Om man inte gör det blir resultatet sådan intetsägande rapportering som vi fått om aktionen: en reparatör får berätta att han är sur för han kom inte till sitt jobb och nu förlorar lön,  och arga ungdomar får säga att protesten absolut gör nytta ändå.

Men trots allt. De här ungdomarna förtjänar en applåd för sitt engagemang och sin vilja, och en inbjudan till SKU, där de kan koppla sin miljöaktivism till en kamp för socialismen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.