Tandsköterskorna gör uppror

INRIKES, FACKLIGT Tandsköterskorna i Sveriges regioner har organiserat sig i protest. Det var Anna Ekman-Brescia som startade en Facebookgrupp i mars – idag har gruppen 4 800 medlemmar och det ställs krav på skyddad yrkestitel, högre status och en lön man kan leva på!  Idag gäller upproret alla tandsköterskor i Sverige och både regionala och nationella namninsamlingar pågår.

I ett brev till Riktpunkt, där Anna också bifogar tandsköterskornas manifest, skriver hon om hur de går en utbildning på ett och ett halvt år, för att sedan få en ingångslön mellan 22 000 och 25 000 kronor på Folktandvården, oavsett ålder och erfarenhet. Här kan en hel yrkeskarriär sluta med att man går i pension utan att ens ha kommit upp i 29 000 kr/mån.

Anna beskriver hur arbetet har utvecklats och att en tandsköterska idag utför en avgörande del av klinikens arbete. Allt fler och mer kvalificerade uppgifter hamnar på tandsköterskan, som också ofta har egna patienter. Inte minst för att regionerna vill spara och frigöra tider för tandläkare och tandhygienister.

En viktig aspekt är att 99% av Sveriges tandsköterskor är kvinnor, och att jobbet därmed är en kvinnofälla med låga löner, låg pension och stora svårigheter att klara sig som ensamstående. Många tandsköterskor tvingas jobba heltid och dessutom ha ett eller två extraknäck för att klara ekonomin under inflation och skenande elpriser!

Upprorets krav

Kravet som ställs är att ingen tandsköterska i Sverige ska ha mindre än 28 000 i lön, något som också ska vara nationell ingångslön. De som redan finns inom yrket måste få högre lön för anpassning till den nya ingångslönen, så att kompetens och erfarenhet stannar på arbetsplatserna.

Ett annat krav är en skyddad titel. Idag kan vem som helst arbeta som tandsköterska, även utan utbildning. Dagens kvalificerade arbetsuppgifter – med exempelvis hygien av instrument och klinik, anestesi mm – måste hanteras på ett patientsäkert sätt, och för detta krävs utbildning.

Facket?

Efter att ha tagit del av detta undrar man om fackets roll bara var den enkät, genomförd av fackföreningen Vision, som visade på de miserabla förhållandena. Helt klart är att varken Vision, Unionen eller yrkesförbundet Svenska Tandsköterskeförbundet är drivande i kampen. Det rapporteras om enskilda förtroendevalda som ställt upp, men kampen drivs tydligt från arbetsgolvet med egen organisering. På tandsköterskan.net  finns bakgrundsmaterial, olika insändare, länkar till regionala grupper mm. Och en inbjudan till facken att vara med i kampen…

5 tankar på “Tandsköterskorna gör uppror

 1. Ja tänk om våra patienter (en del vet och uppskattar sköterskan), visste hur många arbetsuppgifter en sköterska har, då hade de nog fattat, men det stora flertalet tror säkert att vi bara håller i sugen, dukar av och lägger fram nya instrument, och emellanåt rör ihop något ”bakom ryggen”. Vi är värda att få en skyddad titel, bättre lön, för utan sköterskan på kliniken blir det antingen panik, eller ingenting gjort.

 2. Sist jag tittade i gruppen så var vi 4800. Det var för ungefär 36 sekunder sedan.
  Totalt i Sverige är vi ungefär 12000 tandsköterskor.
  Har svårt att tänka mig att 34700 skulle sluta upp och kämpa för oss, med tanke på att vi inte ens får med oss alla tandsköterskor i Sverige.
  Glöm inte kontrollera fakta och sedan även kontrollera skriven text.
  Det kanske är obetydligt för er, men för oss tandsköterskor är det viktigt att det blir rätt.

  1. Hej Jezzica, vad som hände med fleskrivningen var tråkigt, men vi skulle önska det var sant :-). Det är korrigerat, och du har rätt, det ologiska i siffran borde ha stått klart för mig…. men förhoppningsvis blir ni många fler! Hur som helst har ni vårt fulla stöd för er kamp!

   1. Tack!! Det behöver vi.. om vi står i framkant, så kanske fler underbetalda kvinnoyrken vågar följa med!!
    Idag är det inte många som vet vilket otroligt jobb vi gör. De flesta tror att vi bara håller i en sug och dricker kaffe..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.