Ryska fackföreningar ställer in första maj-demonstrationer  

UTRIKES Rysslands största fackföreningsförbund ”Federationen för oberoende fackföreningar” (FNPR) har ställt in fösta maj-demonstrationer i Moskva, Ekaterinburg, Tjeljabinsk, Novosibirsk, RostovVolgogradKhabarovsk och flera andra ryska städer. FNPR:s biträdande ordförande Aleksandr Shershukov sade att anledningen till beslutet var en ökad risk för ”terrorattacker” i hela Ryssland.

 ”Risken för terrorism är särskilt hög nu, även i regioner som ligger långt borta från områden som direkt påverkas av specialoperationen. Det är därför som vi måste fira första maj lite annorlunda det här året,” förklarade Shershukov. (Med ”specialoperationen” menas alltså kriget i Ukraina.)

IMoskva kommer det exemplevis inte att finnas stora demonstrationer och första maj-tåg som vanligt. Istället planerar FNPR:s administration en ”högtidssammankomst” där fackföreningens ledning och vissa fackliga aktivister kommer att träffa företrädare från olika allierade organisationer. Med andra ord kommer första maj att förvandlas från en massdemonstration till ett exklusivt byråkratiskt möte.

 I en tidigare artikel har Riktpunkt berättat i mer detalj om fackförenings- och arbetarrörelsen i Ryssland. Här räcker det att påminna om att ”Federationen för oberoende fackföreningar” har nära kopplingar till den ryska regeringen och tjänar på statliga kontakt. Även om den formellt förenar mer än 100 fackföreningar och 20 miljoner människor är FNPR snarare ett språkrör för den ryska statens än arbetarklassens intressen.

Genom att ställa in första maj-firande har Rysslands största fackförening visat sitt stöd för regeringens försök att oskadliggöra arbetarrörelsen i landet. För regimens ”säkerhet” ser fackförbundet till att arbetare får inte möjlighet att samlas, organisera sig eller stärka klassolidariteten. 

Ksenia Young

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.