Svenskarnas skuldsättning tredje högsta i EU

INRIKES Enligt en ny rapport från SCB har svenska hushåll den tredje högsta skuldsättningen per invånare i EU, med en hög andel bolån som ökat i takt med stigande bostadspriser. Svenska hushåll är därmed väldigt utsatta för bland annat räntehöjningar medan bankerna gjort rekordvinster.

Johannes Holmberg, nationalekonom på SCB, påpekar att den höga skuldsättningen gör hushållen sårbara vid ränteuppgångar, särskilt eftersom svenska hushåll väljer rörlig ränta i större utsträckning än i många andra länder. Trots att den svenska skuldkvoten minskade under 2022, är den fortfarande på en hög nivå jämfört med många andra länder.

Svenska hushålls skuldsättning har ökat i flera årtionden och har gjorts möjligt tack vare enkla lånevillkor och låga räntor. Men situationen har nu förändrats och SCB:s rapport visar att den svenska skuldkvoten minskar för första gången sedan den ekonomiska krisen på 1990-talet. Detta kan dock ändras om bostadspriserna stiger igen eller om räntorna ökar, vilket kan göra svenska hushåll mer sårbara.

Samtidigt gör bankerna rekordvinster på svenskarnas höga belåning. Det är nämligen räntorna på framför allt bolånen som utgör den största inkomstkällan för bankerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.