Två dagar in i strejken på pendeln – långt över en miljon i strejkkassan

FACKLIGT Klockan 03:00 på natten till måndagen inledde lokförarna på pendeltågen sin strejk mot avskaffandet av tågvärdarna. Snart två dygn senare konstaterar de att stödet från allmänheten varit stort och att en majoritet av alla tåg ställts in.

Redan efter första dagen kunde lokförarnas strejkkommitté räkna nästan en miljon i strejkkassan och vid den andra strejkdagens slut är de uppe i 1,3 miljoner, vilket vittnar om det breda stöd lokförarna har från allmänheten.

Lokförarna själva ger också strejken ett stort stöd. Omkring 80 procent av alla avgångar har ställts in, vilket vittnar om en stor uppslutning.

Samtidigt har MTR, som ägs av den kinesiska staten, dragit några av lokförarna inför rätta. Strejkkommittén betonar dock att de fortsätter strejka till dess Arbetsdomstolen beordrat lokförarna att återgå till arbetet. Innan det har skett fortsätter de.

Sveriges kommunister har uppmanat till stöd för de strejkande arbetarna och flera andra organisationer, såsom Unga Byggare och Näta! – Nätverket för kvinnor i Byggnads, har uppmanat till stöd för de strejkande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.