Vårbudget slår mot skolor och vård

INRIKES Idag presenterade finansminister Elisabeth Svantesson (M) regeringens vårändringsbudget. Det första man kan konstatera är att inga extra pengar kommer till kommuner och regioner, även när de kämpar med dålig ekonomi pga inflationen. Kritiken från oppositionen låter inte vänta på sig:

– Budgeten kommer leda till kris i svensk sjukvård och skola, menar socialdemokratiska finansregionrådet Aida Hadzialic i Stockholm. Hon säger att budgeten hotar kärnverksamheten inom skola och vård, och att dagens välfärdsnivå inte kommer att kunna bibehållas.

Nu är ju krisen inom sjukvården, med långa köer, underbemanning och stressad, underbetald personal och eftersatt landbygd inte något nytt. Möjligen lär det nu bli lite värre – men skillnaden blir förmodligen inte gastkramande. För att hålla dagens nivå skulle det behövas ett tillskott på 20 miljarder säger Hadzialic vidare.

Funderar hon månne på var man kunde hämta dem? Miltären får ju en förstärkning på runt 10,5 miljarder  utöver den runt 90 miljarder stora budgeten som redan finns Det ifrågasätter hon dock inte, precis som även miljardökningar av budgeten för polis och säkerhetspolis får segla under hennes radar. Seglar där gör förstås även elstödet till företagen på några miljarder.

Det hindrar inte att de arbetande människorna själva kan se vad kapitalismen betyder: att skola och sjukvård lågprioriteras medan man öser pengar över företagen och över kapitalets militär och polis.

En tanke på “Vårbudget slår mot skolor och vård

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.