Vildbinas sandmarker ligger illa till

MILJÖ De vilda bina är återigen i fara, främst i södra Sverige. De har drabbats av budgetnedskärningar, precis som människorna. En nationell satsning där man röjt sandmarker som bina och andra vilda pollinatörer trivs i har nämligen tagit slut, och regeringen gör vad den kan för att inte ge pengar till naturvård (eller människovård). Och det finns helt enkelt inte andra resurser hos länsstyrelserna att överföra för att fortsätta sköta det avslutade projektets nya ”bivänliga” marker och hålla dem öppna som planerat var.

De vilda insekterna är viktiga för att pollinera våra grödor  och kan inte ersättas av honungsbin eller ett par odlade humlearter. Om vi vill fortsätta att äta grönsaker, frukt och bär, både odlade och vilda,  är det alltså viktigt att skydda vilda bin och andra insekter. De har också betydelse för ett fungerande ekosystem, eftersom många olika pollinatörer skapar ett artrikt växtsamhälle som i sin tur ger mat åt andra djur. När växterna frodas finns också många olika växtindivider och därmed genetisk variation: tyvärr något som blir allt viktigare i ett klimat som förändras och där både växter, djur och människor måste anpassa sig.

Globalt är hotet ännu större. FN uppskattade redan 2016 att 40 procent av de pollinerande insekterna i världen är på väg att dö ut, och att en ekologisk katastrof hotar. Så vad gör kapitalismen, förutom att skära ner anslag och avbryta satsningar och skicka vapen utomlands? Jo man söker efter en kvick-fix som låter profiten strömma in ett tag till och satsar på utveckling av den lilla minidrönaren RoboBee, så vi kan strunta i sandängar och annat tjafs.

Du sköna nya värld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.