1 maj i Malmö med SKP

PARTIET Mitt på dagen inleddes SKP:s 1 maj-manifestation i Malmö. Märkbart fler deltagare än vid förra årets firande var en klar framgång, samtidigt som försäljningen vid bokborde sköt i höjden.

Konferencieren Jan Jönsson inledde mötet med att bland annat ge en bakgrundsbild till varför vi uppmärksammar dagen och poängterade samtidigt att alla årets dagar ska ses som arbetarklassens kampdagar. På 1 maj lägger vi bara extra kraft i vårt arbete, förklarade han.  Därefter presenterade han dagens första talare, Winnie Lykke Svendsen, ordförande för grundorganisationen i Malmö.

I sitt tal avslöjade hon hela det politiska etablissemanget som hycklare när de ständigt skär ner inom vård och välfärd, samtidigt som militären rustas upp som aldrig förr och förberedelserna för inträdet i NATO är i full gång. Winnie betonade vikten av att kampen för fred måste gå hand i hand med den antiimperialistiska kampen. NATO är endast ett verktyg för väst-imperialismen, det räcker inte att bekämpa NATO som omedelbart borde upplösas, kampen måste riktas mot hela systemet, sa Winnie.

Därefter var det dags för Victor Diaz de Filippi från partistyrelsen och mest känd från Radio Kommunist. Victor betonade i sitt tal betydelsen av kampen mot opportunismen och reformismen inom arbetarrörelsen. Han la särskild tonvikt på det osäkra läge arbetarklassen befinner sig i, både vad gäller ständigt hot om krig och försämrade villkor, såsom reallönesänkningar och ökade priser på basvaror, ökade räntor och hyror. Rysslands imperialistiska invasion av Ukraina fick ett hårt fördömande.

Därnäst talade Håkan Jönsson, partisekreterare, som i sitt tal konstaterade att det inte bara var i Malmö det var en blåsig dag – i hela världen stormar det, samtidigt som läget för den arbetande befolkningen försämras överallt. Vidare fokuserade Håkan särskilt på den fackliga kampen och fördömde alla de avtal med reallönesänkningar som nyligen slutits. Lokförarstrejken i Stockholm lyftes som ett gott exempel på facklig kamp, där man kringgått de reformistiska strukturer som är byggda för att uppnå samförstånd istället för klasskamp. 

Därefter premiärtalade Andre från SKU, Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund. Han betonade att kampen för ungdomens rättigheter är intimt sammanlänkad med kampen för hela det arbetande folkets rättigheter.

Innan manifestationen avslutades till tonerna av Internationalen hyllades kommunisternas kamp världen över, och särskilt lyftes förstås den kamp som förs i länder där det finns medlemmar från exilpartierna som är verksamma i Malmö. Närvarade vid manifestationen var bl.a grekiska KKE , de iranska och sudanesiska kommunisterna och flera andra.

Kamraterna i Malmö låter hälsa att manifestationen var en framgång och tackar de som deltog. SKP Malmö uppmanar dem som inte redan är medlemmar eller har kontakt med partiet – ta kontakt, ni behövs i kampen! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.