Fin uppslutning på 1 maj trots regnigt Stockholm!

PARTIET I Stockholm höll Sveriges Kommunistiska Parti sin 1 maj-manifestation på Södermalmstorg, där sympatisörer och kamrater från broderpartier runt om i världen slöt upp i en inspirerande demonstration av internationell solidaritet, trots grå himmel och inslag av regn.

Innan SKP drog igång torgmötet deltog partiet i manifestationen vid minnesmärket över de spanienfrivilliga, La Mano, där Tudor Häggberg från Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund höll tal. Han påminde bland annat om hur stor del av de som frivilligt anslöt sig till kampen mot den spanska fascismen var kommunister, och att de inte gjorde det för den borgerliga demokratin, utan för arbetarklassens självbestämmande.

På kommunisternas manifestation på Södermalmstorg var Martin Tairi, förbundsordförande för SKU, först ut att tala. Efter honom följde en rad kamrater från SKP:s broderpartier och andra organisationer; Jannis Konstantis från grekiska KKE, Hamid Alsani från det iranska Tudehpartiet, Eduardo Vilches från Solidaritetsnätverket med Latinamerika RESOCAL och Dilnaz Abdulwahed från Iraks Kommunistiska Parti.

Sist ut var SKP:s ordförande Andreas Sörensen, som i sitt tal förklarade hur både den ekonomiska krisen och krigen har sina rötter i imperialismen, och hur det alltid blir arbetarna som får betala notan, i krigens fall med sitt blod. Han betonade att ingen lösning finns att hitta inom kapitalismen, som inte kan vara på något annat sätt än den är, och att den därför måste krossas: valet står mellan socialism eller barbari.

I avslutningen till sitt tal tog Andreas Sörensen upp kommunisternas uppdrag, kampens verklighet och nödvändighet:

”Vi är inga massor som är samlade här idag. Våra resurser är blygsamma och vårt stöd är inte massivt. Men kom ihåg att vårt parti ändå är ett stort parti – vi är det största av partier för vi bär framtiden på våra axlar. Därför fortsätter vi, och just eftersom vi fortsätter kommer vi att bli fler. Såsom det är förblir det inte.

Imorgon är vi återigen vid våra arbeten eller vid våra studier. Våra liv fortsätter och i vår vardag fortsätter också kampen. Där stod vi först igår och där ställer vi oss först imorgon. Det är så vi vinner framtiden.”

Efter det avslutades torgmötet och deltagarna begav sig till Solidaritetshuset för att äta tillsammans, njuta av levande musik och delta i diskussion om klassmedvetenheten i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.