ECT – ett energifördrag som skyddar fossilindustrin

KLIMAT Ett internationellt fördrag som kallas för ECT (Energy Charter Treaty) ingicks 1994 mellan ett 50-tal länder, däribland alla EU:s medlemsstater. Fördraget är avsett att skydda investeringar inom energisektorn mot politiska beslut och ge företag rätt att stämma stater som ändrar förutsättningarna för till exempel kol- och oljeföretag. Nu hoppar flera EU-länder av fördraget.

Fördraget anses allvarligt hindra omställningen till annan energi än den fossila, och inom EU-parlamentet krävde ledamöter redan 2020 att det skulle sägas upp. Man la då tonvikten på att ECT ger energiföretagen möjlighet att stämma medlemsländerna på upp till monstruösa 21 biljoner svenska kronor under fördragets giltighetstid till 2050.

Under tiden sedan fördraget ingicks har europeiska stater mycket riktigt stämts med hjälp av ECT, även om EU-domstolen under hösten 2021 slog fast att bestämmelserna inom ECT inte kan användas inom EU eftersom fördraget inte överensstämmer med unionens egna rättsakter. 

Nu höjs alltså röster för att Sverige ska sälla sig till avhopparna. Så är det en väg framåt för miljökampen att kräva att Sverige och andra länder lämnar ECT?

Man kan väl konstatera att det inte kommer att slå undan fötterna på fossilindustrin om den inte längre kan mjölka ut skadestånd för den så kallade Gröna Omställningen, men naturligtvis blir det ett avbräck för den delen av energisektorn – kanske främst för att medlemsländerna hittills dragit sig för de beslut som lägger hinder i vägen för olja och kol.

Men självklart kommer energi fortsatt att vara ett gigantiskt problem för den kapitalistiska ekonomin, och så länge kapitalismen finns kommer det att finnas stora aktörer med vilja att göra stora investeringar och skaffa stor profit på energi. Bakom allt detta är sanningen att det inte finns något sätt att välja ”goda” energislag som tillåter en ständigt ökande tillväxt och en ständigt ökande produktion för profit.

Baksidorna med gigantisk vindkraftsutveckling eller för den delen kärnkraft låter kanske vänta på sig, medan vi ser rökmolnen och avgasdimmorna från kol och olja redan nu. Ett litet andrum med Grön Omställning under kapitalismen är emellertid bedrägligt, om det ens uppstår: om vi kämpar för att det kapitalistiska Sverige ska lämna ECT ställer vi oss utan förbehåll på samma sida som en energisektor som är lika profitdriven som den fossila och som i slutänden skadar miljön och människorna på andra vägar.

Nej, vi ska självklart inte på något sätt stödja ett kapitalistiskt fördrag som ECT som skyddar en viss industri. Däremot ska vi aktivt kämpa för ett slut på alla lagar som är till för kapitalet och dess olika sektorer, och för ett samhälle där energiproduktion planeras efter miljöns och människornas verkliga behov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.