Anti-fascistisk manifestation i Köpenhamn

UTRIKES Den fjärde maj arrangerades en anti-fascistisk manifestation i Köpenhamn. Anledningen var att den fjärde maj är årsdagen för landets befrielse från nazismen. Trots försök av landets vänsterparti att tysta talare kritiska mot Nato, så genomfördes den som planerat.

Demonstrationen genomfördes i anslutning till Köpenhamns centralstation och gick mot Enhavetorget, som var centrum för motståndsorganisationerna. Trots hoten och repressionen gick kommunisterna under kriget i spetsen för att organisera motståndet mot ockupationen och nazismen. 

Den årligen återkommande manifestationen organiseras av landets kommunister och motståndsrörelsens organisationer. Både i år och förra året försökte landets reformister tysta talare och förhindra dem från att prata om Ukraina och Nato, samt kritisera Danmarks allt djupare inblandning. Eftersom det inte lyckades, valde de att inte delta.

Bara några dagar framåt uppmärksammar kommunister runt om i världen också den 9 maj, vilket är årsdagen för Sovjetunionens seger över Nazityskland. I Stockholm arrangerar de svenska kommunisterna en manifestation tillsammans med det grekiska kommunistpartiets avdelning i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.