Danmarks kommunister slåss för sin historia

UTRIKES Ett samarbete mellan de två kommunistiska partierna i Danmark, Kommunistiskt Parti i Danmark (KPiD) och Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) har lett till upprättandet av en hemsida om kommunisternas roll under andra världskriget. Hemsidan DKP og frihedskampen samlar över 7 000 dokument från den kommunistiska rörelsen i landet.

Det omfattande materialet består av flera hundra sidor med originaldokument som partierna har samlat för att ge en mer korrekt version av kommunisternas roll i kampen mot fascismen. I förordet skriver Poul-Henrik Jensen att kommunisternas roll ofta glömts bort och att det som forskningen fokuserat på är motsättningarna inom den kommunistiska rörelsen eller om kommunistpartiets roll under Molotov-Ribbentrop-pakten.

Samtidigt skriver han också om hur partiet inte tog order från Moskva, utan agerade självständigt med sikte på att befria Danmark från fascismen. Först efter befrielsen skulle partipolitiken komma att åter spela en roll. Det är ett svar på de försök att utmåla kommunistpartiet som ett sovjetiskt lydparti, som gick Sovjetunionens ärenden. 

Samlingen innehåller alltifrån flygblad och affischer till tidningar och particirkulär. Första gången samlingen publicerades var på 70-talet. Därefter publicerades det på CD-rom på 90-talet och finns nu digitaliserat på hemsidan.

En tanke på “Danmarks kommunister slåss för sin historia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.