Cyklonen Mocha drabbade rohingya-folket hårt

UTRIKES FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp (OCHA) rapporterar att cyklonen Mocha som dragit in över Myanmar och Bangladesh har lämnat ett “spar av förödelse” efter sig. Särskilt drabbad är Sittwe, huvudstad i staten Rakhine i Myanmar. Den humanitära katastrofens omfattning är svår att fastställa eftsrom telekommunikationer förstörts och elförsörjningen avbrutits.

Al Jazeera rapporterar flera hundra döda i vattenmassorna i Rakhine, och desperation bland de överlevande som inte förväntar sig någon hjälp från landets myndigheter.

I Rakhine bor stora delar av rohingya-folket, en förföljd muslimsk minoritet utan grundläggande mänskliga rättigheter, och det är alltså de som drabbats hårdast av stormen.  Här finns sex miljoner människor som redan hade behov av nödhjälp före cyklonen på grund av de förföljelser och oroligheter som pågår i Mynamar. Hundratusentals rohingyer lever i temporära bostäder i Myanmar efter allvarliga förföljelser 2012 och övervakas nu av militären evterr att de har fördrivits från sina hem. Efter stormen är hundratusentals av dem hemlösa och ett flertal döda rapporteras.

Det verkar dock som om det stora rogingya-flyktinglägret i Cox Bazar i Bangladesh, dit människor flydde efter miltära attacker 2017, har skonats från Mochas värsta härjningar . Ändå är det illa nog: jordskred, förstörda hus och brist på mat drabbar flyktingarna hårt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.