Dålig mat försämrar sömnen

INRIKES Forskare vid Uppsala universitet har undersökt och bekräftat sambandet mellan skräpmat och försämrad sömn. Genom att låta femton personer först äta nyttig mat i en vecka och därefter onyttig mat i en vecka, samtidigt som de mätte deras sömn, kunde de visa att framför allt djupsömnen påverkades negativt.

Sömnen består av flera olika stadier, varav djupsömnen är ett. Under denna sömnperiod återhämtar sig kroppen fysiskt och det är viktigt för immunförsvaret att denna period fungerar bra. Denna påverkades dock allra mest av testpersonernas kosthållning.

För att genomföra försöket lät man femton personer först äta onyttig mat med mycket socker och mättat fett i en vecka och därefter nyttigt i ytterligare en vecka. Samtidigt mätte man deras sömn och fick på så sätt en direkt respons på maten. Försökerspersonerna var alla normalviktiga män.

Även sömnen blir därmed en klassfråga, precis som övervikten. Med stigande matpriser väljer människor bort frukt och grönsaker för att spara pengar och deras mat blir mindre nyttig. Utöver andra folkhälsoproblem som följer av detta påverkas alltså även sömnen negativt av det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.