Erdogan har vunnit fem år till som president

UTRIKES Idag gick den turkiska befolkningen till valurnorna för den andra presidentvalsomgången. Valet stod mellan den sittande presidenten Erdogan och utmanaren Kilicdaroglu. Med knapp marginal lyckades Erdogan behålla makten.

I den första valomgången var Erdogan en halv procent från att vinna en majoritet av rösterna. Eftersom han inte lyckades blev det en andra omgång och här gick det något bättre. Med ungefär 52 procent av rösterna säkrade Erdogan ytterligare fem år vid makten och Kilicdaroglu, från det socialdemokratiska partiet CHP hamnade på 48 procent. Det var första gången som Erdogan tvingades till en andra valomgång.

Inför den andra presidentvalsomgången hårdnade tongångarna när båda kandidaterna kämpade om de nationalistiska väljarna och den mer progressiva Kilicdaroglu gick till hård attack mot Erdogan för hans alltför slappa migrationspolitik. Den av stora delar av vänstern påhejade Kilicdaroglu menade att Erdogan släppt in över 10 miljoner migranter i landet och dessa skulle prompt utvisas efter att Kilicdaroglu vunnit valet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.