Flyktingläger i Bangladesh ligger i vägen för en kraftig storm

UTRIKES Bangladesh och grannlandet Myanmar väntar på att den kraftigaste cyklonen på 15 år ska slå till. Stormen Mocha kommer på söndag och passerar vid gränsen till Myanmar, där det finns upp till en miljon människor i flyktingläger.

Flyktingarna tillhör den i det buddistiska Myanmar förföljda folkgruppen rohingyer, ett muslimskt minoritetsfolk som lever som statslösa och utan grundläggande rättigheter. De är enligt FN en av världens mest förföljda folkgrupper. Idag lever 720 000 av dem i hus av bambu och presenningar i flyktingläger i Bangladesh och fruktar nu för sina liv under det kommande ovädret.  De dåliga förhållandena i lägren har redan orsakat flera bränder och flyktingarna är ständigt utsatta för vädrets makter, som kraftiga monsunregn,  även under normala förhållanden.

Myndigheterna i Bangladesh tillåter nämligen inte flyktingarna att bygga permanenta hus, eftersom de är rädda att de ska etablera sig permanent i Bangladesh.*

Azizur Rahman, chef vid Bangladeshs meteorologiska myndighet säger att den kommande cyklonen är den kraftigaste sedan cyklonen Sidr som slog till mot Bangladeshs södra kust i november 2007. Då dog 3 000 människor och stormen orsakade skador för tiotals miljarder kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.