Ge papperslösa afghanska flyktingar upphållstillstånd!

INRIKES I en artikel som publicerades i UNT 7.5.2023, undertecknad av Karin Fridell Anter, ordförande för Stöttepelaren – stödförening för ensamkommande barn och ungdomar  och Ingrid Eckerman, grundare av nätverket Stoppa utvisningarna till Afghanistan! krävs att afghanska medborgare i Sverige ska få uppehållstillstånd pga. praktiska verkställighetshinder.

I artikeln påpekas att det idag i Sverige finns några tusen afghanska medborgare som har sökt asyl, fått avslag och nu saknar uppehållstillstånd. Deras antal ökar genom den nya praxis för gymnasielagen, som innebär att även de som har fått fast jobb får utvisningsbeslut och tvingas lämna sina arbeten om de inte fått anställning inom sex månader efter gymnasieexamen.

Migrationsverket bedömer paradoxalt nog att det inte föreligger något generellt praktiskt verkställighetshinder till Afghanistan, skriver författarna, samtidigt som det inte finns möjlighet till tvångsutvisning. Det återvändaravtal med Afghanistan som fanns innan talibanerna tog makten gäller nämligen inte längre. Det finns heller inga realistiska skäl att tro att Sverige kommer att erkänna och upprätta diplomatiska förbindelser med Afghanistan inom en snar framtid.

Artikelförfattarna kräver nu uppehållstillstånd för de papperslösa afghanska medborgarna i Sverige – vilket bland annat skulle betyda möjligheter till arbete och att inte tvingas ut i svartjobb. Ett beslut om uppehållstillstånd skulle också ge trygghet och framtidshopp till en grupp människor som har drabbats oproportionerligt hårt av lagändringar, oklarheter, fördröjningar och osäkerhet i rättstillämpningen sedan de kom till Sverige för åtta år sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.