Gymnasielagen för unga asylsökande skärps

INRIKES En vägledande dom från Migrationsöverdomstolen ger till resultat att Migrationsverket ändrar sin bedömning av vad som krävs för att få permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen, meddelar detta verk i ett pressmeddelande.

Tidigare har det varit så, att den som söker permanent uppehållstillstånd efter avslutade gymnasiestudier måste visa att hen kunde försörja sig själv som anställd eller egenföretagare – det som krävdes var en fast anställning eller en visstidsanställning om minst två år.

Man kan tycka detta är ett fullständigt absurt krav, eftersom det knappast ens är några svenskfödda ungdomar som lyckas med konststycket att få ett fast jobb direkt efter gymnasiet, och de försörjer sig på timanställningar och vikariat. Man kan också tycka att den som inte kan visa heltidsanställning men som klarar av att försörja sig på ett fast deltidsjobb inte skulle portas, eller att den som kommer in på en eftergymnasial utbildning skulle få stanna. Man kan helt enkelt tycka att gymnasielagen är en rasistisk klasslag konstruerad för att kasta ut unga asylsökande samtidigt som man försöker få att se ut som om de ges en chans.

Det är förvånande att den går att skärpa, men det gick med lite uppfinningsrikedom: har en ung person nu landat det eftertraktade två-årsjobbet, men det ska börja några veckor senare än det datum när det tillfälliga uppehållstillståndet för gymnasiestudier går ut, då är det utvisning som gäller. Och har jobbet redan börjat, men det har gått några veckor innan Migrationsverket prövar ärendet, då slängs man också ut. För då har man ju självklart inte längre en tvåårig anställning.

Fast jobb direkt efter examen alltså, medan det gamla tillståndet gäller. Och helst garanterat heltidsjobb tre år framöver, för Migrationsverket är inte bara en av Sveriges mest avskyvärda myndigheter, utan också en av de mer saktfärdiga.

På detta smarta sätt kan man nu kasta ut fler utbildade (i många fall yrkesutbildade på gymnasiets yrkeslinjer) och svensktalande ungdomar som exempelvis är beredda att jobba inom vård och omsorg, där personalbehovet är skriande. 

2 tankar på “Gymnasielagen för unga asylsökande skärps

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.