Migrationsverket förhalar beslut och ungdomar mister rätten till uppehållstillstånd

INRIKES Ett pressmeddelande från Ingrid Eckerman som är en av initiativtagarna bakom gruppen Stoppa utvisningarna till Afghanistan belyser den tragiska och absurda situation som många flyktingungdomar har hamnat i. Väntetider hos Migrationsverket berövar dem det uppehållstillstånd de har rätt till enligt gymnasielagen.

Rekord i väntetider tycks Migrationsverket i Malmö ha, där ungdomar väntat i mer än tre år på att få förlängning. De har hunnit ta studenten och skaffat fast arbete – och omfattas därför inte längre av lagen. Flyktingungdomarna mals genom en byråkratisk kvarn som till sist slutar med att de inte får de uppehållstillstånd de egentligen hade rätt till.

Såhär fungerar den byråkratiska gången: Ungdomarnas andra ansökan om uppehållstillstånd avser förlängt uppehållstillstånd efter grundskolan, för den tid gymnasiestudierna skulle pågå, plus sex månader. Om de innan det här förlängda uppehållstillståndet går ut får en fast anställning, som de fortfarande har kvar när Migrationsverket behandlar deras tredje ansökan, ska de få permanent uppehållstillstånd. Själva kravet på att lyckas hitta ett fast jobb på sådana villkor är orimligt, men ändå finns det de som lyckas.

I Malmö har dock ett okänt antal ungdomar väntat i tre år på beslut på sin ansökan nummer två, dvs. att de ska få gå sin gymnasieutbildning. De har hunnit gå färdigt utbildningen och inom mindre än sex månader har de dessutom skaffat fast jobb som de fortfarande har. När Migrationsverket nu ska behandla deras ansökan om gymnasiestudier så är de inte ju längre studerande och kan inte få uppehållstillstånd på den grunden. Och när de fick sin arbeten hade de ju tekniskt sett inget uppehållstillstånd. Därför saknas grunderna för permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen.

De uppmanas nu att söka asyl på nytt. Hela asylprocessen upprepas alltså, men inte för det permanenta uppehållstillstånd de hade rätt till – utan för ett treårigt tillstånd, som de efter utgång måste förnya.  En del av dessa ungdomar har nu redan fått avslag på sina asylansökningar. Andra förbereder sig för att återigen riva upp alla sina svåra upplevelser och vända ut och in på sig själva, sina trosuppfattningar och skyddsskäl ännu en gång.

Det är svårt att inte se Migrationsverkets förhalningar som ett led i en politik som syftar till en minimering av uppehållstillstånd, och ett sätt att driva en prestigefråga för invandrarfientlig politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.