Tesla-strejken – facket och företaget har hemliga samtal

FACKLIGT Tesla-strejken rullar vidare i skuggan av krigsnyheter och väderkaos. IF Metalls strejk har nu pågått i drygt två månader och fått stöd och sympatiåtgärder från 12 andra förbund i Norden. Under tiden försöker Tesla kringgå fackens stridsåtgärder. Man har bland annat använt sig av strejkbrytare, vilket har lett till att medlemmar som arbetat trots pågående strejk har uteslutits från IF Metall.

Dessutom forslar Tesla nu sina bilar till Sverige genom Tyskland, eftersom Transport stoppat lossning och lastning av Teslabilar i Sveriges samtliga hamnar. Även danska 3F Transport, norska Fellesförbundet och finska AKT blockerar transporter av Teslabilar till Sverige.

Tesla driver också rättsprocesser och har stämt Transportstyrelsen och Postnord som begränsat företagets tillgång till nya registreringsskyltar. Hovrätten har i båda fallen gått emot Tesla, men processerna kommer att drivas vidare. Dessutom har man hittat ett kryphål, där man kringgår blockade av försändelser med skyltar i stor skala. Man beställer ersättningsskyltar till bilarna – och dessa skyltar skickas direkt till den nya ägaren.

Amazon-lösning

Fler åtgärder kan ligga på lut. IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä nämner för Dagens Nyheter gummiverkstäder och bärgning som områden där man kan ta till stridsåtgärder, men säger också att det återigen pågår samtal med Tesla. Det som diskuteras är hemligt, men verkar innefattaa en ”Amazon-lösning”, där Tesla, precis som svenska Amazon, skulle lägga den svenska verksamheten i ett annat bolag som har kollektivavtal, istället för i moderbolaget. En lösning som skulle accepteras av facket, enligt Veli-Pekka Säikkälä.

Man kan ju spekulera i varför Tesla skulle gå med på en sådan lösning. Förmodligen skulle signalen om att arbetare kan tvinga fram kollektivavtal med bilföretaget bli mycket svagare, och därmed inte hota Tesla med strejker i länder där de har större verksamhet och driver en betydligt hårdare utsugning än i Sverige. Att ledningen i IF Metall skulle acceptera en sådan lösning vore ett bakslag för internationell facklig solidaritet och arbetarkamp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.