Kapitalismen och de miljösmarta, rekonditionerade prylarna

MILJÖ Lagade och  kontrollerade, så kallade rekonditionerade, begagnade elektronikprodukter skulle kunna leda till en minskning av koldioxidutsläpp med upp till 91 procent och minska vattenförbrukningen ca. 97 procent om vi satsade på dem istället för på nyköp. Och elektronikavfallet skulle dessutom reduceras med upp till 80 procent.

Idag konsumerar vi  elektronik som en förbrukningsvara, något som är otroligt skadligt för miljön. Naturvårdsverket rapporterar att produktionen av vitvaror och hemelektronik för svensk konsumtion leder till utsläpp av växthusgaser om ungefär 1 miljon ton. Utöver detta kommer utsläppen från användningsfasen och avfallshanteringen. Naturskyddsföreningen har räknat på saken och finner att det i Sverige finns ca. 10 miljoner mobiltelefoner, och att vi köper 3,5 miljoner nya varje år – vilket betyder 301 000 ton avfall bara från produktionen, eftersom varje mobil genererar 86 kilo när den produceras. Det är alltså innan man slänger själva telefonen.

Det finns andra skrämmande siffror på avfallsfotavtrycket (kg avfall/framställd produkt) också: en bärbar dator ger exempelvis upphov till 1200 kilo avfall och en borrmaskin 52 kilo. Avfallsfotavtrycken för ett par bomullsbyxor är 25 kilo, träningskläder 17 kilo och läderskor, 12 kilo.

Medveten konsumtion, hjälper det? 

Är det då konsumenternas fel att miljön fördärvas, och kan vi komma tillrätta med det hela genom medveten konsumtion? Vi vet ju att kapitalismen gör allt den kan för att vi ska köpa dess produkter – även till priset av dyra lån, skuldsättning och förstörda liv. Fabrikerna ökar utsugningen av arbetarna så mycket de kan, ofta under fruktansvärda arbetsförhållanden i tredje världen. De vill kunna erbjuda så billiga produkter att de blir frestande att köpa, oavsett våra egentliga behov. Reklamen ger oss inget andrum och när köplusten till äventyrs sjunker, så skriker politikerna efter tillväxt och uppmanar oss att konsumera oss ur krisen. Det här kan man inte komma tillrätta med under ett kapitalistiskt produktionssätt – vi kan veta det och värja oss, men produktions- och konsumtionstvånget övertrumfar oss ständigt.

Så ska vi då köpa rekonditionerade eletronikprodukter som får en ny livstid? En studie har genomförts av företaget Refurbed som sysslar just med försäljning av återvunna prylar, och den visar mycket riktigt att det är bra för klimatet och miljön. Refurbed  och liknande bolag gör naturligtvis profit på det miljövänliga alternativet och vill att du handlar hos dem, samtidigt som det är tämligen svårt att få sin egen trasiga telefon eller dator lagad för en privatperson – även enklare reparationer kan bli dyra.

Att laga har alltså sina begränsningar. Under kapitalismen räknar man på vad som är ”lönsamt” – och det måste ju även privatpersonen göra, som ska betala en reparation ur egen ficka. Det kan betyda att produkter som i och för sig kan lagas ändå kasseras.

Revolution eller miljösmarta inköp?

Att ställa krav på rätten till reparation är självklart viktigt, precis som att göra motstånd mot vad som kallas ”inbyggt slitage”, där prylar går sönder just runt garantitidens utgång och leder till av producenten planerade nya köp. Och sen kan det väl vara smart att delta på en fixar-workshop  (de brukar annonseras lite här och där, ofta i studieförbunds regi) och undandra sig kapitalets styrning litegrann genom att lära sig egna färdigheter. 

Står man nu till sist där ändå och behöver en hel och fungerande pryl är begagnat och rekonditionerat en bättre lösning för miljön, även om just mitt köp är en droppe i havet och en liten individuell handling – det vill säga, så länge man inte glömmer bort att kapitalismen avskaffas genom revolution och inte genom miljösmarta inköp!

Marina Weilguni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.